TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR
Tilavet Secdesi Nasıl YapılırKur’ân-ı Kerim'de tam olarak on dört yerde, secde ayeti bulunmaktadır. Kurân'da on dört yerde geçen secde ayetlerinin okunması yada okuyanın dinlenilmesi durumunda yapılması gereken secdeye tilavet secdesi denilmektedir. Secde ayetlerini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması üzerine vacip olur. Secde ayetlerini yazanlar, heceleyenler tilavet secdesi yapmasına gerek yoktur. Hanefî mezhebine göre vacip, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet-i müekkede olan tilavet secdesini bir mecliste, aynı secde ayeti birden fazla okunması durumunda bir secde yapmak yeterlidir. Namaz dışında secde âyetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek tekbir alır ve secdeye gider.
Tilavet Secdesinin Yapılışı
Peki Namazın dışında secde ayetini okuyan veya secde ayetini işittiğinizde, tilavet secdesi nasıl yapılır ? kısaca anlatmak gerekirse; niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durur, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü Ekber" diyerek secdeye gider. Üç defa "sübhâne rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi'nâ ve-ata'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr" der. (Bakara, 2/286)
Tilavet secdesinde niyet şarttır.Bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Eğer birden fazla farklı secde âyeti okunmuş ise, o kadar tilavet secdesi gerekir. Örneğin üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.
Namazda Tilavet Secdesi
Namaz kılınırken okunan secde ayetini namazın dışında olan bir kişi duyduğunda tilavet secdesi nasıl yapılır ? Namaz kılan kimse, namazın dışında olan bir kişi tarafında okunan secde ayetini duyar ise, namazını tamamladıktan sonra secde yapar.Secde ayeti namazda okunursa, tilavet secdesinin de namazda yapılması gerekir. Namaz kılan bir kişi secde ayetinden sonra da Kur’an okumaya devam edecekse, tekbir alıp secdeye yatar. Ardından ayağa kalkarak bıraktığı yerden okumaya devam eder. Eğer secde ayetinden sonra okumaya devam etmezse veya en çok üç ayet daha okuyarak rüku ve secdeye varırsa bu, tilavet secdesi yerine de geçer. Ayrıca tilavet secdesi yapması gerekmez. Namazda okunan secde ayetini, namazda olmayan kimse işitirse secde etmesi lazımdır. Namaz kılan bir kimse, namazda olmayanın okuduğu secde ayetini işitirse namazdan sonra tilavet secdesini yapması gerekir. İmam namazda secde ayetini okursa hem kendisi hem de ona uyan cemaat secde yapar.
Kurân'da Geçen Secde Ayetleri
1- A'râf sûresinin 206,
2- Ra'd sûresinin 15,
3- Nahl sûresinin 49,
4- İsrâ sûresinin 107,
5- Meryem sûresinin 58,
6- Hac sûresinin 18,
7- Furkân sûresinin 60,
8- Neml sûresinin 25,
9- Secde sûresinin 15,
10- Sâd sûresinin 24,
11- Fussilet sûresinin 37,
12- Necm sûresinin 62,
13- İnşikak sûresinin 21,
14- Alâk sûresinin 19
Yukarıda yazılı ayetlerden Sâd sûresinin 24. âyetinde "rükû", diğer ayetlede ise "secde" kelimesi geçmektedir. Hac sûresinin 77. âyetinde de "rükû edin ve secde edin" ifadesi kullanılmıştır. Hanefî mezhebi bu âyeti secde âyeti saymamışlardır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed bu âyeti secde âyeti saymış buna mukabil Sâd sûresinin 24. âyetini secde âyeti olarak saymamışlardır. Hac sûresinin 77. âyeti haric diğerlerinde secde âyetleri işaretlenmiştir. A'râf, Ra'd, Nahl, İsrâ, Meryem, Hac ve Sâd sûrelerindeki âyetler okununca secde etmenin "farz"; Furkân, Secde ve Fussilet sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "vacib"; Neml, Necm, İnşikâk ve Alâk sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "sünnet" olduğu da söylenmiştir.
Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır Resimli Anlatım
0 yorum:
Yorum Gönder