Sakız Nasıl Yapılır
Sakızın Yapılışı, Sakız Nasıl Yapılır?
Sakızın tarihi ağaç reçinelerini çiğneyen antik yunanlara dayanır. Bugünkü sakızın patenti Amerika da 1869 yılında bir dişçi tarafından alınmıştır. 1928’de başka bir Amerikalı balonlu sakızı icat etmiştir.
Sakız çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli ve şekersiz bir maddedir.Çiklet sözcüğü aslında ABD'li Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı Türkçeye yerleşmiştir. Manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilen lateks kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usüllerle sakız yapılır. Fiyatının çok ucuz oluşu bilhassa çocukların fazla kullanmasina sebep olur. Eski Yunanlıların ve Kızıldereliler'in ağaçlardan elde ettikleri sakızları baharatlayarak çiğnedikleri bilinir. Dişlerin sağlıklı kalması için şekersız sakız çiğnenmesi önerilir. Günümüzde sakızların büyük çoğunluğu xylitol, sorbitol ve maltitolgibi maddeler ile tadlandırılır. Xylitol'un diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. Sigarayı birakmak isteyen kişilere özel nikotiniçeren çikletler de piyasaya sunulmuştur.
Balonlu sakız bütün boy ve renklerdeki sakız toplarından oluşur ancak balon şişirmede hiçbir şey yumuşak pembe şeyi yenemez. Hepsi sakızı çiğnenebilir bir madde olan sakız hamuru ile başlar.
Geleneksel olarak bu hamur ağaç reçinesinden yapılırdı. Bugün bu madde plastik ve kauçuktan yapılır. Sentetiktir. Sakız hamurunu bir kar karıştırıcıya döküp renk ve aroma eklenir. Karışmaya başladığında glikoz şurubu tat vermek için karışıma dökülür. Sıvı olduğu içi sakız hamurunu tutmaya yardımcı olur. Sonra toz halinde bir tatlandırıcı olan üzüm şekeri eklenir. Malzemeler 20 dakika harmanlanır. Karıştırma işlemi her şeyi birbirine özdeşleştiren bir ısı oluşturur. Karışım ekmek hamuru kıvamına ulaştığında hazır hale gelir. El arabası ile ön püskürtücü denilen bir makineye aktarılır. Bu makine karışımı dar bir uçtan sıkar. Bu büyük ve hacimli tomarı ince şeritler haline getiri ve bu hali ile püskürtücülere gidebilirler. Püskürtücüler her şeridi bir balonlu sakızın gerçek boyutlarında sıkar. Bu dışarı uzun ve kesintisiz bir şerit olarak çıkar.
Daha sonra lokmalık parçalara ayrılacaktır. Bu püskürtme işlemi sakızı ısıtır. Eğer kesilip paketlenirlerse ambalajlarına yapışır. Bu yüzden soğutma bölümüne alınır. Sakızlar 3 ila 7 derecede 15 dakika bekletilir. Balonlu sakız dışarıya çıktığında kesim ve paketleme için uygun olacak kadar soğumuşlardır bir makine iki işlemi de saniyelerden kısa sürede gerçekleştirir. Bu makine dakikada 900 parça balonlu sakızı işler.
Son aşama olan paketleme işlemi içim balonlu sakız her tüp için doğru miktarı ölçen otomatik tartılara gider.Tüplere otomatik olarak konularak hava almaması için plastik ile mühürlenir.Bu işlem sakızı taze tutar.Balonlu sakızın pembe oluşunun nedeni,Walter Diemar ’ın1928 yılında keşfettiğinde elinde bulunan sadece pembe rengin oluşudur.O zamandan beri öylece rengin sabit kalmasıdır.
Sakız Nasıl Yapılır | izlesene.com
0 yorum:
Yorum Gönder