Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır
Sehiv secdesi demek namaz esnasında yanılma yada unutma sonucunda yapılması gereken secde demektir. Namazın farzlarından birinin tehiri yani geciktirilmesi veya vaciplerden birini terk ve ya tehiri durumunda sehiv secdesi yapılması gerekmektedir.Peki sehiv secdesi nasıl yapılır ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir.Sehiv Secdesi Yapılışı
Namaz kılarken son oturuş kısmında Tahiyyat Duasını (ettehiyyatü) okunduktan sonra her iki tarafa da selam verilir. Daha sonra 'Allahu Ekber' denilerek tekrar secdeye gidilir.Secdedeyken normal zamanlarda dediğimiz 'Sübhane Rabbiye'l-alâ' üç defa tekrarlanır.Bu durum toplamda 2 defa tekrarlanır.Secde den kalktıktan sonra, sanki ilk defa Tahiyyata oturmuş gibi tüm dualar okunur.(ettehiyyatü, salli-barik, rabbena atina) Daha sonra önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selam verilir ve zaman bitirilir.
Sehiv Secdesi Gerektiren Durumlar
Fatiha'dan sonra sure okumadan rükuya gitmek. Rüku esnasında unuttuğunuzu hatırlarsanız doğrulup sure okur, sonra tekrar rükuya gidersiniz. Tabi namazın sonunda da sehiv secdesi yapanız gerekir.
Vitir namazı kılarken tekbir almayı ve dua okumayı unutmak.
Namazların dördüncü rekatlı olan kısımlarında iki rekat kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rekata kalkmak, yine; son rekatta oturmaksızın beşinci rekata kalkarsak
Fatiha süresi okuduktan sonra sureyi okumakta geç kalındığı zaman
Tadil-i erkanın terki, sehiv secdesini gerektirmektedir.
Yukarıda saydıklarımızın dışında kısaca namazda unutma yada yanılma sonucunda bir rüknün geciktirilmesi, tekrar edilmesi veya öne alınması durumunda ayrıca bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi yada değiştirilmesi durumunda noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir.
0 yorum:
Yorum Gönder