google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gitar Nasil Çalinir



Gitar Nasıl Çalınır ?

Gitara ilk kez başlayanlar, gitarımızdaki tellerimizin notalarını öğrenmekle başlamalılar çünkü bütün sistem bunların üstüne kurulu.
En üst telden başlayacak olursak ;
1.tel     Mi  =  E
2. tel    La  = A
3.tel     Re  = D
4.tel     Sol  = G
5.tel     Si  = B
6.tel     Mi = E

olarak adlandırılmıştır.

İlk adımımızı attıktan sonra akor basarak şarkılarımızı çalacağımız için ikinci adım olarak gitardaki temel akorları öğrenmeniz gerekir.Yukarı notaların yanlarına yazılmış olan harfler notaların gitar camiasındaki kodlandırılmasıdır. Bu kısaltmaları öğrenmeden çalmanız biraz zor oalcaktır.


Gitarda En Kolay Basılan Akorlar 



AM ( La Minör )

La minör akoru La, Mi ve Do notalarından oluşur. Bu akora basmak için ;işaret parmağımız  2.telin 1.perdesine, orta parmağımız  3.telin 2. perdesine , yüzük parmağımız da 4.telin 2. perdesine basar.
Bu hüzün saçan notamızın neşeli kardeşi olan A ( La Majör ) akorumuzu basmak içinse işaret parmağımız kaldırır onun yerine serçe parmağımızı 5.telin 2.perdesine basarız.

E ( Mi Majör ) 

Mi Minör akoru Mi, Si ve Sol Diyez notalarından oluşur. Bu akora basmak için yapmanız gereken şey çok kolay. Am akorunu basarkenki konumunuzu tekrar alın ve birer basamak yukarıya kaldırın parmaklarınızı.Yani  orta parmağınız üstten 2. telde 2. perdeye, yüzük parmağınız 3.telde 2.perde ve işaret parmağınız 4.telde 1. perdeye basar.Bu notanın hüzünlü kardeşi olan Em ( Mi Minör)  basmak içinse işaret parmağınızı kaldırmanız yeterlidir.

C ( Do Majör ) 

Do Majör akoru Do,Mi,Sol ve son olarak tekrar Dol ile desteklememiz ile basılır.İşaret parmağınız 5.telde 1.perdeye,  orta parmağınız üstten 3.telde 2.perdeye ve yüzük parmağınız üstten 2.telde 3.perdeye basar.

D ( Re Majör )

Re Majör akoru Re,La ve Fa Diyez notalarından oluşur.İşaret parmağımız 4.telin 2.perdesine, orta parmağımız 6.telin 2. perdesine ve son olarak da yüzük parmağımız 5.telin 3.perdesine basar.Bu neşeli kardeşimiz üzüldüğünde Dm ( Re Minör ) haline geçer ve işaret parmağımız 6. telin 1. perdesine, orta parmağımız 4. telin 2.perdesine ve yüzük parmağımız 5.telin 3.perdesine basar.

G ( Sol Majör ) 

Sol Majör akoru Sol, Si ve Re notalarından oluşur. Bu nota genelde 2 farklı parmak kombinasyonunda da basılabiliyor.Sizlere ikisini de söyleyeceğim.Hangisi rahatınıza giderse ona alışın zaten bir süre sonra iki halini de farketmeden basar hale gelmiş olacaksınız..1.Pozisyon :  Yüzük parmağımız 1.telin 3. perdesine, orta parmağımız 2.telin 2.perdesine ve serçe parmağımız 6.telin 3. perdesine basar.2.Pozisyon : Orta parmağımız 1.telin 3. perdesine, işaret parmağımız 2.teliln 2.perdesine ve yüzük parmağımız 6.telin 3. perdesine basar.


F ( Fa Majör ) 

Fa akoru gitara yeni başlayanlar için basması en zor akordur.Çünkü bareli (işaret parmağınız bir perdeyi perde boyunca kapatır) basmanız zamanla alışabileceğiniz birşey.Temiz bir ses çıkartmak istiyorsanız öncelikli olarak diğer akorlarda uzmanlaşmanızı öneriyorum.Kendinizi hazır hissettiğinizde denemelere başlarsınız.İşaret parmağınız ile 1.perdenin hepsine basılır, yüzük parmağımız 2.telin 3.perdesine, serçe parmağımız 3.telin 3.perdesine ve orta parmağımız 4.telin 2. perdesine basar.

Gitarda Akor Nasıl Basılır?



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger