google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

NASIL GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALMALIYIM




Güneşli havaların yakında geleceğini düşünürsek  güneş gözlüğü almak için uygun zaman demektir.Her yaşta insan tarafından kullanılan güneş gözlükleri için önemli olan yüz hattınıza uygun ve sağlıklı güneş gözlüklerinin kullanılmasıdır. Güneş kaynaklı bazı ışınlar gözün lens ve retina tabakalarına uzun dönemde hasar verebilir. Güneş gözlüğü seçerken; camlarının ultraviyole korumalı, polarize olmasına dikkat etmek gerekir. Sarı - açık kahverengi tonlar kontrastı arttırmaları nedeniyle daha kaliteli görüş sağlarlar. Piyasadaki birçok gözlük çeşidi bu özellikleri taşımaktadır. En kalitelisini alacağım diye çok para harcamaya gerek yoktur.

Güneş Gözlükleri, UV Koruma, Polarize Güneşin gözle görülmeyen morötesi ışınları (ultraviyole (UV)) cilde olduğu gibi gözlere de zararlıdır. Özellikle ozon tabakasının delinmesinden sonra bu konu çok daha büyük önem kazanmaktadır. 

ULTRAVİYOLE C ZARARSIZ 


Ultraviyole ışınları; Ultraviyole A (UVA), B (UVB) ve C (UVC) olarak üç gruba ayrılır. Bu ışınlardan, Ultraviyole C ışınları atmosfer tabakaları tarafından emildiğinden göz için herhangi bir problem oluşturmaz. Buna karşın ultraviyole A ve B ışınları, göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir. Özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelmeyle birlikte ultraviyole ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkileri, giderek artmaktadır. Gözün ışınla direkt temasından kaçınılmalıdır. 

Açık renk gözler risk daha dikkatli olmalı 
!
Ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabilen bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında şunlar sayılabilir: 
ÇEVRE: Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır. 
YÜKSEKLİK: Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça, ultraviyole seviyesi de artar. 
ENLEM: Ultraviyole ekvatora yaklaştıkça artar. 
DIŞ ORTAMDA KALMA SÜRESİ: Güneşte kalma süresi arttıkça alınan ultraviyole miktarı da artar. 
GÖZ VE DERİ RENGİ: Açık renk göze ve deriye sahip kişiler, güneşten daha çok zarar görür. 
GÜNÜN SAATİ: Ultraviyole miktarının en yüksek olduğu saatler 10 ila 16 saatleri arasıdır. 
MEVSİM: Işınların en kuvvetli geldiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar ve kış aylarında ultraviyole seviyesi düşer.
İLAÇLAR: Tetrasiklin ve doksisiklin gibi bazı ilaçlar, gözlerin ve derinin ışık hassasiyetini artırır. Kişi ışından olumsuz etkilenir.


IŞINLARIN GÖZE ETKİSİ NELERDİR
Ultraviyole ışınlarının göz üzerindeki olumsuz etkileri, kısa dönemde ve uzun dönemde oluşmalarına göre iki gruba ayrılabilir. Güneşli bir günde, uzun süre ultraviyole ışınlarının etkisinde kalınınca, gözlerde zedelenme oluşabilir. Bu zedelenmeler, genellikle birkaç gün içerisinde iyileşebilmekte ancak bazı enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilmektedir. Ultraviyole ışınına uzun süre maruz kalanlar; maküla (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi göz problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu rahatsızlıkların ardından görme kaybı yaşayabilir.

Camın renkleri de özellikleri de farklı
Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör camın koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın, her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil renkli camlar renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi camlar derinlik hissini arttırır. Mavi renk camlar, karda en iyi görmeyi sağlarken, pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeye neden olur. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlüğü çerçeveleri, göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir.

Koruma oranı yüzde 99 olmalı
Güneş gözlüğü alınırken, dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı, ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte, etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılmalıdır. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmelidir. Hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar, göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.


Oval yüzlüler nasıl bir güneş gözlüğü kullanmalı?


Çocuklar İçin Güneş Gözlükleri 








0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger