google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Makarna Nasıl Yapılır

Makarna Nasıl Yapılır? 

Öğrencilerin vazgeçilmez yemeği olan yada  fakirinden zenginine her ailenin sofrasına konuk olan makarnanın nasıl yapılır kısaca anlatmaya çalışalım. Değişik pişirme teknikleri ve soslardan da yararlanabilirsiniz isterseniz. Aşağıda değişik sos tarihlerinide yazdım.Biz burada en genel haliyle sade makarna nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir, nasıl pişiririz sorusuna cevap vermeye çalışacağız.




Makarna Yapılışı


1- Geniş ve derin bir tencere kullanın. Tencerenin 3/4 'ünü su ile doldurun.

2- Makarna pişirmede en ideal oran 1 litre suya 100 gram makarna ve 10 gram tuzdur.

3- Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın.

4- Makarnayı tencerenin içine boşaltın ve ateşin altını açın. Karıştırmak için tahta kaşık kullanmaya özen gösterin. Spaghetti için uzun saplı tahta çatal, diğer çeşitler için uzun saplı tahta kaşık kullanın.

5- Tencerenin kapağını kapatmadan pişirmeye devam edin.İdeal pişirme süresi 10-12 dakikadır.

6- Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır.Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır.

7- Makarnanızı sos ile karıştıracağınız kabı ısıtmanızı , sos hazırlarken zeytinyağı, arzu edilirse tereyağı kullanmanızı tavsiye ederiz.

8- Makarnanız ateşten indirilip süzüldükten sonra bile pişmeye devam ettiği için mümkün olduğunca kısa sürede sos ile karıştırıp servis yapın.

Ve... makarna sosları.. NAPOLİTEN SOS MALZEMELER 750 gr. domates 2 diş sarmısak 1 çorba kaşığı domates salçası 4 çorba kaşığı zeytinyağı yarım demet maydanoz 2 adet soğan 1 çay kaşığı toz şeker 50 g. tereyağ 200 ml. et suyu mercan köşkü, kekik tuz, karabiber, fesleğen yaprağı Domatesleri soyun, çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, 2 çorba kaşığı zeytin yağında soğan ve sarmısağı kavurun. Domates, domates salçası, şeker, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Üzerine et suyunu ilave edip düşük ateşte 15 dk. pişirin. 2 çorba kaşığı zeytin yağı, tereyağı, doğranmış fesleğen yaprağı, maydanoz, mercan köşkü ve kekiği ilave ettikten sonra 2 dk. daha ateşte tutun. Sosunuz hazır





Makarna Sosları


BOLONEZ SOS MALZEMELER 
4 çorba kaşığı zeytinyağı 70 g. tereyağ
10 dal maydanoz
2 büyük soğan
3 büyük kereviz
200 g. kuşbaşı et
2 diş sarmısak
450 g. kıyma
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı un
450 g. domates
300 ml. et suyu tuz, karabiber, fesleğen Zeytinyağı ve tereyağını kızdırdıktan sonra soğan, kereviz ve kuşbaşı eti ilave ederek 15 dk. kızartın. Kıymayı ve sarmısağı ilave edin ve kavurun. Domates salçası ve unu ilave edin, kavurun. Küp domates ve et suyunu ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. Sosunuz hazır !


ARRABBİATA SOS MALZEMELER
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 adet yeşil biber
4 diş sarmısak
750 gr. küp kesilmiş domates
350 gr. etli salam acı kırmızı biber tuz, karabiber 4 çorba kaşığı zeytin yağını kızdırıp, doğradığınız soğanları kavurun. 2 adet yeşil biberi doğrayıp ekleyin ve kavurun. Doğradığınız sarmısakları ilave ettikten sonra, karışımı biberler yumuşayıncaya kadar kavurun. Küp domatesleri, karabiberi ve acı kırmızı biberi ilave ettikten sonra, domatesler suyunu çekene kadar pişirin. İstenen kıvama gelince sosunuz hazır ! afiyet olsun





TENCERELER

Herşeyden önce bilinmesi gerekir ki makarnayı servis yapmadan önce pişirmek önemlidir aksi halde masaya getireceğiniz zaman pişme işlemi hala devam ediyor olacaktır ve bu işleme alışkın değilseniz elastik olmayan, az parlak ve yapışkan makarna elde edersiniz. Makarnayı haşlayacağınız tencere yüksek ve su kapasitesi fazla olmalı ve su yüksekliğin 3/4'ünü geçmemelidir. Çok fazla su kaynama sırasında taşma tehlikesi getirir çok az su da makarna iyi pişirmez hatta tencerenin dibine yapışma riski vardır. Makarna suyuna tuz eklemek de dikkat edilmesi gereken bir unsurdur ve uygun zamanda yapılmalıdır.


TUZ EKLEMEK


On, yüz, bin kuralı izlenmelidir. Makarna pişirmenin mükemmel uyumu şöyledir; 10 gram tuz, 100 gram makarna, 1 litre su. Önemli olan su kaynadığında tuzun eklenmesi ve ateşin hafif kısılmasıdır. Zamanında eklenmeyen tuz makarnaya iyice nüfus etmeyecektir, uygun zamandan önce tuz eklemekse suyun kaynama süresini uzatacaktır. Tuz miktarının aşırı eklendiği durumlarda pişme suyuna bir adet patates eklemenizi öneririz. Patates tuzu emerek içine çeker ve dengeyi yeniden sağlar. Bu yeterli değilse makarnayı süzme sırasında fazla aşırıya kaçmadan musluktan akan su altına tutmak gerekir. Tuzun çok az olduğu durumlarda ise sosa tuz ekleyerek lezzetlendirmeyi deneyebilirsiniz. Tuzu dikkatlice erittikten sonra makarnayı ekleyin ve ateşin altını iyice açıp suyu kaynatın. Kullandığınız makarna kısa ise bir tahta kaşıkla karıştırın eğer spaghetti gibi uzun makarna pişiriyorsanız ikili büyük çatal kullanınız. Spaghetti'yi kaynayan tuzlu suya atarken kolaylık sağlamak için kırarak atmayınız. Spaghetti'nin eğilmesini bekleyin ve ikili büyük tahta çatalla karıştırın.


PİŞİRME VE PİŞİRME ZAMANI


Pişirme sırasında önemli olan unsur tencerenin kapağının kapatılmaması ve makarnanın her 3 dakika da bir karıştırılmasıdır. Barilla makarnalarının çeşitleri tencerenin dibine yapışmama özelliğine sahiptir ve her zaman al dente pişer ama yine de makarnanın karıştırılması tavsiye edilir. Böylece homojen bir pişme sağlanır. Pişirme süreleri makarna çeşitlerine göre farklılık gösterir, hatırlanması gereken şey yumurtalı makarna genelde diğer çeşit makarnalara göre daha hızlı pişer. Mükemmel makarna için paket üzerinde belirtilen pişirme süresine uymak gerekir. Genelde makarnayı süzmeden önce tatmak konuklarınızın damak lezzetine uygun şekilde olması için önemli bir kuraldır. Makarnanın dışının yumuşak içinin ise sert olduğu zamana ulaşmak doğru pişirme tekniğine bağlıdır. Bu pişirme İtalyan şef'leri tarafından 'al dente' yani dişe gelen anlamında tanımlanır.


SÜZMEK


Makarnayı süzeceğiniz an birkaç yemek kaşığı pişirme suyundan her zaman saklayın. Bu pişirme suyu makarna sosunu sulandırmaya ve tavada çevirmeye yarayacaktır. Soslar iyi ısıtılmış şekilde makarnayla birleştirilerek tatlandırmaya yararlar ve makarnayı çok iyi sararlar. Barilla'nın soslarını kavonozlarında bırakarak veya açık halde benmari usulü ısıtılabilirsiniz. Makarnanın pişirme suyundan biraz eklendikten sonra karıştırın ve tavada makarnayla çevirin. Unutmayalım ki makarna süzüldükten sonra da pişmeye devam eder. Bu nedenle makarnayı tatlandırıp hemen servis yapmanızı öneririz.


TATLANDIRMAK VE SERVİS ETMEK


Makarna salatası tarifleri için de aynı yöntem uygulanır, makarna süzüldükten sonra biraz zeytinyağıyla tatlandırılır. Geniş bir kaba aktarılır ve sık sık karıştırılarak soğumaya bırakılır. Makarna soğuduktan sonra hazırlanmış olan sosla tatlandırılır ve servis yapılır. Bu durumda pişirme süreleri belirtilenden 1 dakika daha az olmalıdır çünkü makarna süzüldükten sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder. Makarna salatası diğer kuru makarnalar gibi piştikten sonra tüketilmez. Bu önerilerle kesinlikle mükemmel yemekler hazırlayabilirsiniz. Barillanın her zaman al dente olarak en iyi şekilde pişen ve sosla sarılabilen makarna çeşitleriyle kolayca başarılı bir sonuca ulaşmanız mümkündür.




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger