google.com, pub-2691688792875621, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Boşanma Davası Nasıl Açılır

Bin bir zahmetle kurulan yuvalar bazen bir anda bite bilmektedir.Açılan boşanma davaları genel olarak ikiye ayrılır anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma  Eğer her iki taraf da boşanma ve boşanmanın hukuki sonuçları konusunda anlaştıysa anlaşmalı boşanma yürürlüğe girer.Çiftlerden birisi boşanmak istemiyorsa ya da taraflar boşanma konusunda anlaşmış olsalar fakat hukuki sonuçlarında (velayet, tazminat, nafaka vb) anlaşama sağlayamadılar ise çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. 
Peki boşanma davası nasıl açılır ? Nasıl Yürütülür ? 

Boşanma Davası 

Öncelikle Boşanmanın Nedenleri Belirtmek Gerekirse; Medeni Kanun’da boşanma sebepleri olabilecek hususlar şöyle sıralanmıştır.

1.Evlilik birliğinin sarsılması (şiddetli geçimsizlik)
2.Hayata kast, kötü veya onur kırıcı davranış 
3.Terk
4.Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme 
5.Akıl Hastalığı 
6.Zina 




Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü boşanmak isteyen çiftlerden birisi bağlı bulunduğu mahkeye anlaşmalı boşanma dilekçesi örneğini doldurarak başvuruda bulunması gerekir. Boşanmak için her şeyden önce çiftlerin boşanma konusunda kesin bir karara varmış olması gerekir. Hiçbir şüpheye mahal kalmayacak şekilde boşanmanın geri kalan hayatları açısında daha iyi olacağına  ve daha mutlu olacaklarına inanmış olmaları gerekir. Eğer çiftlerin içinizde boşanmaya dair şüphe varsa, şüpheleri yok edene dek boşanma davası açmamak daha uygun olacaktır.

Boşanma davası süreci, dava dosyasının ilgili mahkemeye verilmesiyle başlar ve davanın kabulü ya da reddine dair kararın taraflara bildirilmesiyle sona erer. Boşanma Davası sürecinde önce davacının dava dilekçesi, ardında davalının cevabı alınır. İkinci aşamada ise davalının verdiği cevaba karşı davacının cevap dilekçesi ve davalının ikinci cevap dilekçesi alınır. Daha sonra  ön inceleme ve tahkikat aşamasına geçilir ve süreç de var ise tanıklar dinlenerek delil değerlendirmesi yapılır. Boşanma Davasının uzunluğu;

  • Anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma davası mı olduğuna, 
  • Boşanmanın gerekçesine
  • Delil ve tanıkların durum ve ifadelerine 
  • Verilen kararının temyize gidip gitmediğine
  • Dava dosyasında yer alan  diğer değişkenlere göre boşanma davasının süresi değişebilir.
Boşanma davasının hızlı bir şekilde sonuçlanması isteniyor ise; En etkili ve hızlı olanı Anlaşmalı Boşanma Davası dır.Bununla bir birlikte dalında uzman bir avukatın temsil etmesi ve mahkemenin isteyeceği bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması davasının tek celsede bile sonuçlanmasına olanak verebilir.Çekişmeli Boşanma davası ise boşanma sebebi, ispat,delil,tanık ve davayı ilk kimin açtığına göre süre bakımından farklılık gösterebilir.Boşanma Davası için gerekli olan en temel evrak boşanma dilekçesi ve daha sonra boşanmaya konu olan delil ve belgeler dir.Bu belgeler avukat tutulması halinde avukatınız tarafından hazırlanacaktır.

*Eşinden şiddet görenlerin öncelikle yapmaları gereken en yakın karakola gidip şikayetçi olmaları ve uzaklaştırma cezasının verilmesini sağlamalıdır.Boşanma Davasını hasa sonra açabilir.

Dava açıldıktan sonra artık yapılması gereken eşlerin bizzat mahkemede hazır bulunarak davayı kabul ettiğini beyan etmeleridir. Çiftlerin mahkemede bulunması kanun tarafından zorunlu tutulmuştur. Eşler mahkemeye katılarak protokolü kabul ettiklerini ve herhangi bir itirazlarının olmadığını beyan etmelidirler.





0 yorum:

Yorum Gönder

 
Nasıl Yapılır ? © 2013 | Plantilla diseñada por Ciudad Blogger